پروتزهای چندمنظوره و کاربردهایشان
پروتزهای چندمنظوره یک جایگزین مصنوعی برای عضو از دست رفته بدن است. بیماری عروق خونی، سرطان، تصادفات یا نقصهای مادرزادی همگی میتوانند منجر به قطع عضو شوند. کمتر از 0.5 درصد از مردم در ایالات متحده قطع عضو را تجربه کرده اند.
با این حال، به دلیل افزایش شیوع چاقی که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت را افزایش میدهد، انتظار میرود این رقم در سالهای آینده افزایش یابد. با توجه به پیشرفت های فناوری در ده سال گذشته، پروتزهای باکیفیت و راحت اکنون در آزمایشگاه های تخصصی ارتوپدی تولید میشوند.
در این مقاله به بررسی پروتز چندمنظوره و کاربرد آن می پردازیم.
منظور از پروتزهای چندمنظوره چیست؟
پروتزهای چندمنظوره جایگزین برخی از عملکردها و ظاهر اندام از دست رفته می شوند. این نوع پروتز میتواند کارهای زیادی انجام دهد یا حرکت دهد. برخلاف پروتزهای سنتی که محدود به یک عملکرد واحد مانند راه رفتن یا نگه داشتن اشیاء هستند، پروتزهای چند منظوره حرکات پیچیده تر و متنوع تری مانند چرخش مچ دست، گرفتن اشیاء مختلف با قدرت و دقت متفاوت یا سازگاری با سطوح مختلف راه رفتن را امکانپذیر میکنند.
انواع پروتزهای چندمنظوره چیست؟
بسته به دیدگاه های مختلف، پروتزها را میتوان به گروه های مختلفی تقسیم کرد، از جمله بر اساس میزان هوش، محل قطع عضو، نیمه بالایی یا پایینی بدن، مکانیسم کار پروتز و غیره. انواع اصلی پروتزها در ادامه به طور کلی مورد بحث قرار خواهند گرفت.
·پروتز دست چند منظوره: این نوع پروتزها قادر به تقلید حرکات انگشتان، مچ دست و آرنج هستند و امکان انجام کارهای روزمره مانند نوشتن، نواختن موسیقی و ورزش را فراهم میکنند.
·پروتز پا چند منظوره: این پروتزهای چندمنظوره پایداری بهتری دارند و میتوانند در مقایسه با نمونه های قبلی، به طور خودکار با راه رفتن، دویدن یا بالا رفتن از پله ها سازگار شوند.
· این نوع پروتزها که به عنوان پروتزهای بیونیک شناخته میشوند، توسط سیگنال های عصبی یا عضلانی کنترل میشوند و میتوانند در پاسخ به حرکات کاربر، عملکردهای خود را یاد بگیرند و بهبود بخشند.
کاربردهای پروتز چندمنظوره
به دلیل طراحی پیچیده و طیف گسترد های از ویژگی ها، پروتزهای چند منظوره در بسیاری از صنایع به کار گرفته میشوند. کاربردهای اصلی آنها شامل موارد زیر است.
· افزایش استقلال فردی
یکی از اهداف اصلی استفاده از پروتز چند منظوره، افزایش استقلال افراد قطع عضو است. با این پروتزها، افراد میتوانند بسیاری از کارهای شخصی و شغلی خود را بدون کمک دیگران انجام دهند.
·فعالیت بدنی و ورزش
برخی از پروتزهای چند منظوره برای مقاومت در برابر سختیهای ورزشهایی مانند دوچرخهسواری، کوهنوردی یا دویدن ساخته شدهاند. این دستگاهها به ورزشکاران دارای معلولیت کمک میکنند تا در رویدادهای ورزشی شرکت کنند، چه در مسابقات حرفهای شرکت کنند و چه در اوقات فراغت خود از آنها لذت ببرند.
·موقعیت های حرفه ای و تخصصی
افراد ممکن است با کمک پروتزهای پیشرفته در محیط های کاری حرفه ای شرکت کنند. به عنوان مثال، یک پروتز همهکاره میتواند به فرد کمک کند تا فعالیت هایی را که نیاز به حرکات دقیق دست دارند، انجام دهد.
·افزایش کیفیت روابط اجتماعی
افراد با استفاده از پروتزهای چندمنظوره که از نظر زیباییشناسی خوشایند هستند و عملکرد خوبی دارند، در تعاملات اجتماعی اعتماد به نفس پیدا میکنند. این امر کیفیت سلامت روانی و اجتماعی آنها را تا حد زیادی افزایش میدهد.
·استفاده در فعالیتهای خلاقانه
افرادی که پروتز چندمنظوره دارند، میتوانند در فعالیت های هنری مانند نقاشی، آهنگسازی یا مجسمهسازی شرکت کنند. این نوع پروتز در این کاربردها بسیار سازگار نشان داده است.
سخن پایانی
متأسفانه، برخی از افرادی که دچار قطع عضو شده اند، قادر به سازگاری با واقعیت جدید خود و ادامه فعالیت های معمول خود نیستند. ضروری است که بدانیم از دست دادن یک عضو به معنای پایان هستی نیست؛ شما زنده و سالم میمانید و سایر اعضای بدن شما سالم هستند.
در حال حاضر، ایجاد و تولید پروتزهای چندمنظوره با نیازهای شما منجر به کاهش محدودیت های متعدد شده است. یک اندام مصنوعی میتواند به طور قابل توجهی به احیای کارهای روزمره شما کمک کند،برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجرب ما در کازمدیک پروتز در ارتباط باشید.